के तपाईले याद गर्नु भएकाे छ, शाकाहारी सम्झेर खाएका खानेकुरा शाकाहारी नै हुन् त ?

सुप यदि रेष्टुरेन्टमा जाँदा तपाईले सुपलाई शाहाकारी मानेर खानुहुन्छ भने सावधान हुनुहोस् । रेष्टुरेन्टमा सुप बनाउँनका लागि जुन ससेजको प्रयोग गरिन्छ, त्यो माछाबाट उत्पादित चीजको प्रयोगबाट बनाईएको हुन्छ ।

तेल – बजारमा पाइने कतिपय तेलमा ओमेगा–३ फ्याटी एसिड्स पाइन्छ, जुन शाकाहारी होइन । केही यस्ता तेल जसमा भिटामिन डी रहेको दाबी गरिन्छ, तर तेस्ता तेलहरुमा लेनोलिन पाइन्छ जुन भेडाबाट बनेको हुन्छ ।

सेतो चिनी – त्यसैले तपाई शाकाहारी हनुहुन्छ भने रिफाइन्ड चिनी नखानुहोस् । किनकि सेतो चिनीलाई सफा गर्दा जुन प्रक्रिया अपनाइन्छ, त्यसमा प्रकृतिक कार्बनको प्रयोग हुन्छ जुन जनावरहरुको हड्डीबाट बनेको हुन्छ ।

बियर वा वाइन – मदिरालाई सफा गर्नका लागि ‘इजिनग्लास’को प्रयोग गरिन्छ, जुन फिस ब्लेडरबाट बनेको हुन्छ । त्यसैले बियर वा वाइन पनि शाहाकारी हैन।

जाम – यदि तपाई पनि जाम खानुहुन्छ भने सतर्क रहनुहोस् । यसमा जिलेटिन हुन्छ, जुन जनवारबाट उत्पादन गरिएको हुन्छ ।